Thumbnail til ferietræning artikel

Ferietræning: Skal eller skal du ikke

I denne artikel fokusere vi så på, hvorfor ferietræning kan gavne dig eller kan det ligefrem være en befrielse at få 14 dages ferie fra træning?

“For må det, der går forud for beslutningen om morgenløbeturene eller sommerhus-redskabs-crossfit, ikke være en stillingtagen til, hvorfor man skulle træne på sin ferie? Hvad er det meningsfulde i have-TRX og hotel-burpees, hvis de udføres retningsløst og uden lysten til at være med de konsekvenser, det har at indføre dem i ferieplanerne?”

Spørgsmålstegn - hvorfor ferietræning

Mindre hvad, mere hvorfor

Det er højsæson for badeferie, sommerhusture, festival og grillaftner.

Sæsonen tro flyder nettet, populærmagazinerne og de sociale medier med generelle tips og tricks til at holde formen (hurtige og nemme bodyweight work outs, at gå frem for at lade sig transportere, hvis du er på storbyferie, morgensvøm i hotelpoolen, brug af remedierne i sommerhusets redskabsskur til alskins udensdørstræning etc.).

Der er altså masser af god inspiration at hente til, hvordan man kan få trænet, selvom man er på ferie. Det vil sige inspiration til at besvare spørgsmålet: ”Hvad skal jeg træne?”
Ærindet med denne artikel er at flytte fokus.

Selv sætter jeg stor pris på, at der findes så meget træningsinspiration derude, så ikke et ondt ord om informationsjunglen i denne omgang. Jeg tænker derimod, om ikke et andet (og måske mere fundamentalt?) spørgsmål end: ”Hvad skal jeg træne?”, trænger sig på.

For må det, der går forud for beslutningen om morgenløbeturene eller sommerhus-redskabs-crossfit, ikke være en stillingtagen til, hvorfor man skulle træne på sin ferie?

Hvad er det meningsfulde i have-TRX og hotel-burpees, hvis de udføres retningsløst og uden lysten til at være med de konsekvenser, det har at indføre dem i ferieplanerne?

Best Choice

Gør det til et valg

Motivationen for at træne på sin ferie kan naturligvis være af meget forskellig karakter. Det kan være, at man faktisk bare elsker at træne. At det giver et kick at runde dagen af med et eftermiddagsgunshow i hotellets (ofte 80’er agtige) gym, inden den står på souvaki og rosé, eller at få spillet den tenniskamp med sin bror eller søster, som man ellers aldrig får gjort.

Det kan også være, at man har så specifik en målsætning, at man måske ligefrem vælger feriedestiation ud fra den (eksempelvis kommende Ironmænd/kvinder, der tager til La Santa eller Fuerteventura).

Det kan også være, man overvejer at starte dagen med en yogasession, fordi ens ynglingsblogger anbefaler det.

Det kan også være, man føler, man bør træne sig til plads på spise- og drikkekontoen? Eller at man holder en form for mentalt regnskab, hvor man ikke kaster alt over bord, ”bare fordi man er på ferie”, men samtidig heller ikke vil være fanatisk, for ”nu er man jo på ferie” (let’s put a pin in that).

“Jeg tænker ikke, at vi bliver mere spændende eller interessante mennesker, fordi vi træner (eller lader være). Eller at vi er mere på rette vej, fordi vi træner (eller lader være).”

Hvorvidt det er mere korrekt, rigtigt eller legitimt at løbe sig en tur, fordi man elsker det, eller fordi man gerne vil kunne spise to is om dagen, eller at det er en kombination af begge, skal jeg ikke forholde mig til her.

Mit ønske er derimod at opfordre til stillingtagen. Opfordre til at gå på opdagelse i sig selv og stille sig selv spørgsmålet: ”Hvis jeg vælger at træne på min ferie eller at lade være, hvorfor gør jeg så det, og kan jeg acceptere de konsekvenser, som det valg har?”

De fleste af os har kun en begrænset mængde ferie. En begrænset mængde tid, der adskiller sig fra hverdagen, hvor man kan sætte tilværelsen lidt på pause. Eller måske intensivere de dele af hverdagen, man i særdeleshed holder af.

Den tid kan selvfølgelig også sagtens rumme en 5000-burpee challenge med/mod din storesøster, 20 minutters pilates hist og her eller lange gåture med din kæreste, forældre eller alene med din hund. Det behøver ikke være enten/eller. Både/og er også godt.

Men gør det til et valg.

Gevinst eller regning

Gevinsten og regningen

Alle valg har forsider og bagsider.

Konsekvenserne af at vælge at stå tidligt op og løbe sig en tur kan være, at man opnår en god følelse i kroppen, og at man får set det smukke kystlandskab, som sommerhuset ligger ved. På den anden side kræver det, at man får viklet sig ud af den varme dyne, og at man ikke den morgen får puttet sig ind til sin kæreste.

Konsekvenserne af at vælge ikke at træne i sin 14 dages ferie på de græske øer kan være, at man får gearet helt ned, givet kroppen ro og ladet andre ting fylde så som at høre podcasts, læse bøger, opleve den lokale kultur og bare kigge ud i luften.

“… uanset, om man vælger at træne eller ej, vil der være både positive og negative konsekvenser. Der vil altid være både en gevinst og en regning.”

Det kan så også være, at det bliver en lille smule stridt, når man så vender hjem igen til det lokale gym og skal hilse på prowleren igen for første gang. Pointen er, at uanset, om man vælger at træne eller ej, vil der være både positive og negative konsekvenser. Der vil altid være både en gevinst og en regning.

I min optik er det ikke per definiton mere rigtigt at vælge at træne eller at vælge at lade være med at træne på sin ferie.

Jeg tænker ikke, at vi bliver mere spændende eller interessante mennesker, fordi vi træner (eller lader være). Eller at vi er mere på rette vej, fordi vi træner (eller lader være).

Det, der må være vigtigt, er vel, om vi er glade for det valg, vi træffer, og om vi kan acceptere de konsekvenser – positive som negative – som vores valg har.

Vi ved, at ferietiden er begrænset. Dét kan vi være sikre på. Så hvorfor ikke tage et aktivt valg om, hvad den tid skal bruges til, hvorfor den skal det, og om vi er cool med konsekvenserne?

Skrevet af Ida Thyrring

Personlig træner hos Fisker Performance.
- Kandidat i sociologi (Cand.scient.soc.)
- Bachelor i sociologi (Ba.scient.soc.)
- Precision Nutrition Level 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *