mand jonglere med mange bolde, hvordan finder han tid til mere

Opnå mere med fokus på mindre

Hvordan opnår du mere? At have mange bolde i luften er sjældent en god idé. Derfor har jeg her samlet nogle tips og tricks til, hvordan nogle få essentielle ting hjalp mig til at kunne opnå mere, når jeg havde fokus på mindre.

Kender du det med at have mange bolde i luften?

Mange af os tror, at vi kan jonglere med en masse opgaver, aftaler, projekter, huslige gøremål, lektier, you name it. For jo flere ting vi kan gøre på én gang, må jo også betyde at vi er effektive og får krydset flere ting af listen over gøremål – men er det nu også tilfældet?

Sådan er det ikke for mig. Jo flere ting jeg har på min ’To-Do’ liste, og jo flere ting jeg prøver at opnå på en og samme tid, des mere ufokuseret og ukoncentreret bliver jeg. I sidste ende står jeg med en fornemmelse af uoverskuelighed og kaos – og jeg har ikke engang nået særlig meget på min liste. Men hvad gør man så?

En af de ting jeg har lært er at simplificere, sortere og fokusere på det jeg vil. Det skal du som læser selvfølgelig nyde godt af. Efter jeg havde læst bogen ”The Power Of Less – Leo Babauta”, fik jeg en række redskaber til netop at finde mere tid. Jeg har ladet mig inspirere af bogen og brugt det som jeg syntes giver mening og har hjulpet mig – Hvis du har brug for flere redskaber, så kan jeg klart anbefale at læse den.

Læs hvordan vores personlige træning kan hjælpe dig.

Simplificér så du kan opnå mere

Jeg har fået en stor tiltro til at simplificere tingene og fokusere på hvad der er essentielt. For mig handler det om at sætte fokus på det jeg vil. Et eller andet sted vil vi jo alle gerne finde – og lave mere af – de ting vi kun skal investere 20% af vores energi på, men får 80% igen.
Det handler derfor ikke om at gøre mere, men at fokusere på den enkelte opgave og identificere, hvad der er vigtigt for dig, for på den måde at opnå mere ved de valg du tager.

 1. Identificer hvad der er vigtigt for dig.
 2. Eliminer resten

Det er selvfølgeligt nemt for mig at sige, hvad der er vigtigt for mig, men hvordan finder du ud af at identificere hvad der er vigtigt for dig?

Jeg har listet en række spørgsmål du kan stille dig selv.

 1. Hvad er dit mål?
 2. Hvad vil du gerne opnå i år, denne måned, denne uge, i dag? – Hvis du ved, hvad dit mål er, vil du kunne identificere om en opgave vil få dig tættere på dit mål.

 3. Hvad er vigtigst for dig?
 4. Lav en liste med de vigtigste mål i dit liv. Hver gang du tilføjer nyt til listen, så spørg dig selv; Får denne opgave mig tættere på mit mål? – får det dig tættere på hvad der er vigtigst i dit liv?

 5. Hvad vil have den største betydning?
 6. Når du står i en situation, og du skal vælge mellem en række gøremål eller opgaver, spørg dig selv; ”Hvilket af dem der vil have den største effekt på mig og mit mål?”. Stræb efter at du kun må vælge max 3 – det kræver, at du kan vurdere om det virkeligt er et behov du har, eller en lyst i nuet.

 7. Eliminer det ligegyldige.

Hvis du har en liste med opgaver, start med at fjerne det, som ikke har nogen betydning for dig.

Fokusér på de essentielle ting

Kender du det når man sidder og laver en opgave på computeren?
I baggrunden kører tv’et, opvaskemaskinen hamre derud af, en mail tikker ind, man får en SMS – måske ringer telefonen, Snapchat, Facebook og bum, så sidder man og scroller Facebook igennem for nye ”spændende” opdateringer.
Lyder overstående bekendt og sidder du og nikker genkendende til det?
Hvis ja, så fortæller jeg dig her, hvad der kan hjælpe dig med at holde fokus på det essentielle.

Ved at fokusere på det essentielle, vil du få mere gjort. Fokusér på det du laver nu, i stedet for at multitaske.

Hvordan bliver du så bedre til at fokusere på det essentielle og holde dit fokus?

Kamera med tekst på der fotæller dig hvad du skal bruge din tid på så du kan opnå mere

Fokuser på én ting.

 1. Fjern unødvendigt støj. Sluk tv’et, fjern mobilen, sluk internettet (ja, det kan man faktisk godt! Du kan gøre det nemt ved bare at slukke for WIFI i din menu)
 2. Føler du trang til at tjekke e-mails eller springe til en ny opgave. Træk vejret. Re-fokusér og kom tilbage til det du var i gang med.
 3. Kommer der andre opgaver ind imens du arbejder, skriv det ned på papir eller lav en note på din computer. Forsæt med det du var i gang med. En gratis og virkelig god to-do-liste app er: Wunderlist
 4. Bliver du afbrudt midt i en opgave der er så vigtigt at du bliver nødt til at gøre det, så notér ned hvor du er kommet til. Når du kommer tilbage, kan du forsætte hvor du slap.
 5. Start let ud med 5 min og øg gradvist den tid du bruger uforstyrret.

Hvordan jeg selv fik mere fokus

For mig handlede det om at finde tid til det jeg gerne ville. Jeg havde en tendens til at ville det hele, hvor jeg havde en uendelig lang liste med ting jeg skulle nå. Listen blev aldrig kortere, den blev egentligt kun længere og de ting jeg gik i gang med, blev kun gjort halvhjertet – hvad er så pointen? Ved at bruge de redskaber, som jeg har listet ovenfor, fik jeg sorteret ud i det unødvendige og kunne bruge min tid og energi mere effektivt.

Jeg håber de redskaber jeg har haft god succes med at bruge, kan have en ligeså gode effekt for dig og give dig mere overskud i din hverdag.

Skrevet af Henrik K. Jørgensen

Personlig træner hos Fisker Performance.
- Diplomtræner i fysisk træning ved Danmarks IdrætsForbund gennem Aalborg Sportshøjskole (DIF Trænerniveau 3)
- NLP Business Practitioner coach
- Workshop ved Jacob Beerman: Teknik i squat, bænkpress og dødløft
- Precision Nutrition level 1 certification