Episode 8: Insekter – Bæredygtig protein til styrketræning

 anchor podcast   Apple podcast   Google podcastSpotify

 Pocket cast   RadioPublic   Stitcher Breaker

I denne episode: Steffen Fisker, Nikolaj Bach og Mads Friche.

Kunne du finde på at spise insekter?

Du ved nok at hvis du styrketræner, så er det vigtigt at spise nok protein. Men på den anden side er animalske produkter, og særligt rødt kød, blandt de mest miljøbelastende madvarer. Samtidig er der i de seneste år kommet meget fokus på dyreetik, og flere vælger kødet fra, eller skærer ned på deres forbrug.

Men hvis man gerne vil spise mere bæredygtigt, hvilke muligheder har man så? Et alternativ, som bliver mere og mere populært, er at spise insekter. De er nemlig både proteinrige, og bæredygtige at producere.

Mads Friche – melormeavler

I denne episode har Steffen og Nikolaj besøg af Mads Friche. Mads Friche har tidligere været på visit i episoden om bænkpres, men denne gang skal vi snakke bæredygtighed og insekter.

Udover at være en af Europas bedste bænkpressere, så har Mads nemlig også været med til at starte melormefarmen Heimdal Entofarm, med henblik på forsyne miljøbevidste danskere med bæredygtigt protein.

Insekter og protein indhold

(Kilde: FAO).

Mads’ interesse startede med en forelæsning på filosofi-studiet, om nødvendigheden af at spise mere bæredygtigt i fremtiden. Melorme kræver nemlig meget færre CO2, vand og plads at producere end kød. Samtidig er insekter så simple organismer, at vi må formode de ikke lider overlast (eller er bevidste omkring deres eksistens) på samme måde som dyr der slagtes.

Protein og bæredygtighed

Vi skal dog ikke kun snakke om insekter. For dig, der ikke nødvendigvis vil leve af melorme, er der nemlig flere ting du kan gøre for at få dækket dit proteinindtag på en mere miljøvenlig måde.

Fx er der forskel på hvor miljøbelastende de animalske proteinkilder er (kilde), og der er forskel på om du vælger fisk eller okse (også i forhold til dyreetik).

Du kan også få flere proteiner fra vegetabilske madvarer. Så er der til gengæld nogle forbehold omkring kvaliteten af plantebaserede proteinkilder, som det er vigtigt at være opmærksom på, hvis man vil have optimale resultater af sin styrketræning. Og det kommer vi selvfølgelig ind på i denne episode.

I denne episode får du blandt andet svar på:

  • Hvor god en proteinkilde er insekter?
  • Hvordan smager insekter?
  • Hvad er problemerne ved kødproduktion i forhold til miljøet?
  • Hvad er de dyreetiske argumenter for at spise insekter?
  • Hvordan får styrketrænende vegetarer og veganere nok protein?
  • Hvorfor er vegetabilsk protein af en lavere kvalitet? Og hvad betyder det?
  • Hvordan gik Mads’ første forsøg på at avle fårekyllinger og biller i kosteskabet? (Hint: Ikke godt…)

Følg Træningstimen på Facebook:

Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her:

Join lukket facebook gruppe