Episode 33: Mæthedsindeks – tab dig ved at spise dig mæt

 anchor podcast   Apple podcast   Google podcastSpotify

 Pocket cast   RadioPublic   Stitcher Breaker

I denne episode: Steffen Fisker og Nikolaj Bach

Nu skal det handle om mæthed! Det er nemlig ikke al mad, der mætter lige meget.

Det er svært at tabe sig – blandt andet fordi man bliver mere sulten når man spiser mindre. Samtidig lever vi i et fedmefremmende madmiljø, med en høj tilgængelighed af dårligt mættende kalorier, der nemt gør os overvægtige.

Derfor kan der være en enorm værdi i at kunne spise sig mere mæt, og samtidig spise færre kalorier.
Hvordan gør man det? Det snakker Steffen og Nikolaj om i denne episode.

Hvad er mæthedsindekset?

Mæthedsindekset er et udtryk for den mæthedsfornemmelse som en madvare giver, set i forhold til kalorieindholdet. Madens mæthedsindeks kan altså udtrykkes som mætheden pr. kalorie.

Nogle fødevarer mætter således mere i forhold til deres kalorieindhold end andre. Eksempelvis undersøgte et studie mæthedsværdien af en lang række almindelige fødevarer. Her var den mest mættende madvare – kogte kartofler – otte gange mere mættende pr. kalorie end croissanter, der havde det laveste mæthedsindeks.

Hvordan kan det være at kogte kartofler er så mættende? Hvad giver maden et højt mæthedsindeks? Det ser vi nærmere på i denne episode.

Hvad gør maden mættende?

Der er flere faktorer, som påvirker madens mæthedsindeks. De vigtigste er:

  • Fylde
  • Kalorietæthed
  • Proteinindhold
  • Kostfibre
  • Forarbejdningsgrad
  • Variabilitet af smage/madvarer i måltidet

I denne episode får du blandt andet svar på:

  • Hvilke madvarer er mest mættende?
  • Hvorfor er det vigtigt at spise mættende?
  • Hvordan kan vi manipulere mæthedsindekset, i forhold til vægttab?
  • Kan man tabe sig, uden at spise mindre mængder, eller tælle kalorier?
  • Hvor meget mætter protein?
  • Hvordan anbefaler vi vores klienter at spise?
  • Hvad er det problematiske i kombination af salt, sukker og fedt?

Følg Træningstimen på Facebook:

Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her:

Join lukket facebook gruppe

Giv os en anmeldelse!

Hvis du har nydt at lytte til Træningstimen, så vil vi sætte rigtig stor pris på hvis du vil hjælpe os med at få podcasten endnu bredere ud, ved at give os en anmeldelse på iTunes:
https://itunes.apple.com/dk/podcast/tr%C3%A6ningstimen/id1447752231?mt=2